Bu yazın gezdiğim yerlerden biride Paris.Elimden geldiğince kısa kısa notlar vererek sizide kısa bir gezintiye çıkarmaktan büyük keyif alıcam.
Notre Dame katedralini Notre Dame ın Kamburu adlı filmden hatırlarsınız.
Notre Dame Meryem Ana ya ithafen isimlendirilmiştir.Bu gotik yapı Île de la Cité'in doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri nin kıyısında bulunur
işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizmin akımını yansıtmıştır.
İncil'in aktarılarına göre cemaati İsa'nın eziyetlere uğramadan önceki akşam son yemeği sırasında yaptıklarını yapar:
İsa ekmek ve kadehteki şarap üzerine şükran ve kutsama duası etmiş, ardından da bölünmüş ekmek ve sunduğu şarapla kendini havarilerine armağan etmiştir.
İsa, kutsanmış ekmek ve şarap sunusunda kendini,insanların suç ve kötülükten kurtuluşları uğruna kurban olarak vermektedir. Hristiyan cemaati efkaristiya (anlamı=teşekkür etmek) için toplandığında bu kurbanın anısını kutlamaktadır.
Hristiyanlar imanla İsa'nın aralarında mevcut olduğuna, ekmek ve şarap üzerine şükran ve kutsama duası edildiğinde kendisini imanlılara bu sunularda armağan ettiğine inanırlar.
İsa, efkaristiyaya katılan ve sunularda onu kabul edenleri kendisinin Tanrı'ya, Baba'sına sevgi ve güven dolu bağına ve insanlar için kendi kurbanına dahil etmektedir. Böylece ayine katılanlar da, efkaristiya sırasında değişip "Mesih'in bedenine" katılmış olurlar.
ayinin sonunda oradakilere bir parça ekmek ve şarap verilir,ayin sona erer.
Gül pencereler (rose window) kiliselerde ve özellikle gotik katedrallerde görülen, genellikle ön cephede, yuvarlak pencerelerdir. renkli camlar, desenler ve resimlerle süslü pencerelerde oymalar ve desenlerle süslenmiş çerçeveler kullanılır.
Çok zengin heykel çeşitleri bulunmaktadır.
Katedralin içi oldukça muazzam ve gösterişli avizelerle dolu,bunlardan biride düştüğü yerde muhafaza ediliyor.
Katedralin arka tarafındaki park
Etraftaki küçük dükkanlarda satılan Notre Dame ın Kamburu filminin minik heykelleri
Giriş Kapısı
Güney kulesindeki "Emmanuel" adlı çan 13 ton gelir,
yalnız tokmağı 500 kilodur.
Çan kulesine gitgide daralan toplam 422 basamakla çıkılır.
19. yy başlarında Paris şehir planlamacıları katedralin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için Notre Dame'ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak katedralin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.
1 yorum:
ÇOK GÜZEL YER OLMALI RESİMLER ÇOK GÜZEL SEVGİLER.
Yorum Gönder