ᏗᏒᏗᏰᏗşı çᎧᏒᏰᏗᏕı
2 parça tavuk göğsü
4 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı acı biber salçası
hamuru
5 su bardağı su
1 su bardağı un

tavuk etini iyice haşlayıp, ince parçalara ayırıyoruz
tencerede tereyağını ve unu rengi sararıncaya kadar kavuruyoruz
domates ve biber salçalarını da ekleyip sıcak su ilavesiyle
kaynatıp iyice kıvama gelmesini sağlıyoruz.
tavuklarımızıda ilave edip biraz daha kaynatıyoruz.
Zevkinize göre limon suyu ve pul biber katabilirsiniz.
3 su bardağı suyu tencerede kaynatırken, 2 su bardağısoğuk su ile unu iyice ezin,
tuzuda ilave edin. kaynayan suya un karışımını yavaş yavaş dökün.
Topaklaşmasına izin vermeyin ve sürekli karıştırın.Orta hararetli ısıda 8-10 dk
Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.Islatılmış borcama döküp donmasını bekleyin.
Hamurunu çorbasından 5-6 saat önce yapmanız gerekir.
(keserken düzgün olması için)

NOTLAR : Hamuru için kullanılan un kavrulmaz. Hamur, ıslatılmış düz bir tepsiye dökülür. Kare kare veya baklava dilimi gibi dilimlenir. Tam ortasından bir kaç dilim çıkarılıp çorba kâsesi hamurun ortasına konulur.
Yerken, önce hamurdan bir parça kaşığa alınır. Sonra kaşık çorbaya daldırılır. Bu çorba hamuruyla beraber çiğnenmeden yutularak yenilir.
ARABAŞI GELENEĞİ
İç Anadolu'da Konya, Karaman, Sivas, Kayseri gibi şehirlerde kış aylarının bir geleneği olan “arabaşı” çorbası havaların soğuması ve ilk karın düşmesiyle birlikte dostları, akrabaları bir araya getiriyor. Konya'da kış aylarının gelmesiyle birlikte arabaşı buluşmaları da başlıyor.
Türk mutfağınının unutulmaz lezzetlerinden birsi olan “arabaşı çorbası” Türk mutfağından bir çorbadır. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir.
3 yorum:
Esra Hanım bize bu güzel çorbayı tanıttıgınız için teşekkür ederim .Emeginize saglık.
çok guzel çorba oldu bıttı hamurunu yutamam çığnerım elıne sağlık
İlk kez gördüğüm bir çorba. Böyle farklı lezzetleri öğrenmek ne kadar güzel.
Yenmesi gerçekten çok ilginçmiş.
Ellerinize sağlık.
Yorum Gönder