gündem

Bumerang - Yazarkafe

...

...

17 Şubat 2015 Salı

MUDANYA

MUDANYA
&
CUMALIKIZIK

Gecenki tatilde Bursa yı gezip, etkilenme ve yine yine yeniden görme arzusu tekrar getirdi beni buraya. Geçen gelişimde Mudanya ya gelememiştim ve iyiki de bu tatilde gelmişim diyorum.

Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Mudanya Kasabası, Mondros Mütarekesi’nden sonra, önce İngiliz istilasına uğramıştır. Fakat Jandarma Onbaşısı Şükrü Çavuş’un İngiliz Deniz Piyadesi'nin çıkartma yaptığı iskelede İngiliz Ordusundan bir binbaşı ile bir eri öldürmesi üzerine bu işgal bir gün bile sürmemiştir. 25 Haziran 1920'de gerçekleşen bu olaydan 11 gün sonra İngiliz ordusunun yerini Yunanlar almıştır. Düşman işgali altında 2 yıldan uzun süre kalan Mudanya, 12 Eylül 1922 günü Yunan işgalinden kurtulmuştur.
Türk Kurtuluş Savaşı'nı sona erdiren anlaşma 3-11 Ekim 1922 tarihleri arasında yapılan konferans sonucunda Mudanya’da imzalanmış ve Mudanya Mütarekesi adını almıştır.

İtalyan mühendis Piçiretu tarafından planlanan Giritli Mahallesi'nde bulunan Mudanya Evleri, görülmesi gereken tarihi miraslarımızın başında gelir. Bu evlerin her biri eşsiz bir Mudanya manzarasına sahiptir.Osmanlı evlerinin en güzel örnekleri Mudanyada'dır.  Bu evlerin hemen hepsinin bahçesi vardır. Bahçelerde özenle bakılan çiçekler vardır. Evlerin bulunduğu mahallenin bir diğer adı da Mudanya Rum Mahallesi'dir.




Mütareke Anıtı
İsmet Paşa


Mudanya Mütareke Evi Müzesi : 11 Ekim 1922 tarihinde TBMM hükümeti ile ihtilaf devletleri arasında Türk-Yunan savaşına son veren ateşkes anlaşmasının Mudanya sahil yolu üzerinde yer alan 19. yüzyıl başlarına ait Art Nouveo yalısı 1937 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır.
Müzede Kurtuluş Savaşı ve mütarekeye ait çeşitli belge ve malzemeler ile döneme ait eşyalar sergilenmektedir.






Mudanya'da doğal güzelliklere sahip denize girilebilen yerler eski Rum yerleşimleri olan Siye (Kumyaka) ve Trilya (Zeytinbağ)'dır


huzur kokan bir yer Kumyaka.

anlatılmaz yaşanır...


Kınalı Kar dizisi ile üne kavuşmuş bu köy, turistik açıdan Bursa'nın güzide yerlerindendir.

Cumalıkızık köy girişi

Bursa ya geldiğimiz tarih 2015 in şubat tatili dönemi idi. O tarihlerde kuvvetli lodos tan izler vardı.Hem Bursa nın içinde hem gezdiğimiz yerlerde kökünden sökülmüş ağaçlar, devrilmiş tabelalar lodos tan arta kalanlardı.


Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilirmiş. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söylenir. 
Bir başka söylence de, Osman Bey'in köyün kurulduğu günün cuma günü olması sebebiyle bu köye "Cumalıkızık" adını vermiş olduğudur.



 Ünlü "Cumalıkızık evleri" moloz taş, ağaç ve kerpiçten yapılmış genelde üç katlıdır. Üst katlardaki pencereler kafesli veya cumbalıdır.kapılarındaki kulplar ve tokmaklar dövme demirden yapılmış. Evler sarı, beyaz, mavi, mor renklere boyanmış.
 Evlerin arasında kaldırımsız, taş döşeli, çok dar sokaklar bulunur.




 Kurtuluş Savaşı'nı anlatan Kurtuluş dizisiOsmanlı Devleti'nin kuruluşunu anlatan Kuruluş dizisi ve son olarak başrolünü Emrah İpek'in oynadığı Kınalı Kar dizisi burada çekilmiştir.

isaret
Mudanya ve Cumalıkızık ı görmenizi tavsiye ediyorum.

Daha önceki Bursa gezimde Bursanın merkezini anlattım.
Bundan sonraki Bursa gezisi nde
merkez ve  Uludağ dan kareler sunucam.



1 yorum:

Meriç dedi ki...

Her bir karış toprağı cennet ülkemde okul gezisiyle görme fırsatını bulduğum Cumalıkızık ve Mudanya'yı bir kez daha sayenizde görmüş ve gezmiş oldum.
Özellikle Mudanya ve Kumyaka çok etkilemişti beni.Bunun altında denizi çok sevmem mi yatıyor bilmiyorum ama görmeyenlere mutlaka tavsiye ederim.
Görsellerle bütünleşmiş yazınız çok güzel,tebrikler..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...