gündem

Bumerang - Yazarkafe

...

...

4 Aralık 2013 Çarşamba

DENİZEVLER

Gölcük Denizevler Mahallesi  hakkında benim gibi dakika dakika haber arayanlar için paylaşmak istedim.Depremin üstünden yıllar geçmesine rağmen yazıklar olsun ki hala bir sonuca varılamayan Denizevler sitesi hakkında bulduğum bu son haberi yayınlıyorum.
AH BU DENİZEVLER VAR YA..
CANER UZUNER
Gölcük Denizevler meselesi depremden sonra bir türlü çözülemeyen ve giderek çözümsüzlüğe doğru yol alan bir mesele oldu. Aslında orda ikamet edenlerde ne yaptıklarını bilmiyorlar. CHP İlçe Başkanı olarak görev yaptığım yıllarda Gölcük Denizevler Mahallesi’ne gittiğimde CHP, geldi ne diyecekler diye kimse oralı olmuyordu. Ona rağmen bizde dilimiz döndüğünce oradaki insanlara önce problemlerini sorup çözüm yollarını anlatmaya çalışıyorduk.
Gölcük CHP Denizevler Mahallesi’nden umduğu oyu hiçbir zaman alamadı. Gölcük Denizevler mahalle sakinleri hem sorunlarla boğuştular hem de sorunları yaratanlara oy verdiler. Depremin ardından imara kapanan Gölcük Denizevler Mahallesi’ne Karaosmanoğlu gitti ve sizi anlıyorum burada yaşamınızı sürdürmek istiyorsunuz bende elimden geleni yapacağım diye söz verdi. Ankara ile temaslar yaptığında Devletin elindeki bilgiler ışığında imar yasağı, depo ve antrepo alanı olarak imar düzenlemesiyle Denizevler imara açıldı.
Artık konut izni yok, sadece depo ve antrepo olarak imar izni verilince boş arsa sahiplerinin yerlerine talip olan işletmelerin talepleri karşısında Denizevler mahalle sakinleri ne oluyor demeye başladılar. Araya Kentsel Dönüşümde girince bir kısım vatandaş oradan kurtulmak ister vaziyette diğer bazı vatandaşlar daha çok para nasıl koparırız peşine düştüler.
Nasıl mı? Gölcük Denizevler sakinleri imarın yeni şeklini bile bile inatla arıza çıkarıyorlar. Kentsel Dönüşüm yıkım işleri başladığında Denizevler site sakinlerine tebligatlar yapıldı. Valilik ve Bakanlık aracılığıyla Yeniköy kalıcı konutlarından daire alanların hala orada ikamet etmelerine müsaade etmeyeceklerini hatta Doğalgaz, elektrik, suyun kesileceği tebligatına rağmen inatla orada ikamet etmeye devam ettiler. Devlet boş blokları yıktı ve diğer bloklarda yaşam devam ettiğinden yıkım durduruldu.
Devlet, Gölcük Denizevler sakinleri ile sorunları konuştu. Dün gazetemiz çalışanları Merve Gül, Semih Sirmen Site sakinleri ve mahallelilerle görüştüler. Site sakinleri kendilerinin bir arada oturabileceği site istiyorlar. Diğer Mahalle sakinleri ile konuştuklarında benim tek katlı evim var deyip apartman dairesi istemem diyenden tutunda yahu benim 4 katlı evim var bana bir daire veriyorlar diyenler olduğu tespitinde bulundular. Bu konuda Mehmet Ellibeş ve Nihat Abiş’le yaptığım sohbetler aklıma geldi. Başkan Ellibeş uzun zamandır Gölcük Denizevler meselesinin çözümünde partisinin ve kendilerinin yaptığı çalışmaları anlattı.
Başkan Ellibeş Devlet, bu alanın depo ve antrepo alanı olarak kullandıracağını söyleyerek başladı anlatmaya “vatandaşın mağduriyetini ortadan kaldırmak için Bilirkişinin rayiç bedel olarak tespiti sonucu bedel olarak ne çıkarsa karşılanacak. Yani vatandaşın 4 katlı binasının arsa dâhil fiyatı hesaplanıp bedeli ödenecek. Vatandaş, ister belirlenen bedeli nakit alacak, isterse yeni yapılacak olan yerden belirlenen bedel kadar daire alacak, yani Denizevler’de 4 katlı bina bedeli arsa payı içinde diyelim 350 bin lira tuttu yeni yerleşim alanında yapılacak 4 Dairenin fiyatı 400 bin lira tuttu üstünü borçlanacak faizin yarısını Devlet ödeyecek. Bir alternatif daha sunuyor. Devlet, paran kadar borçlanmadan daire al diyor yani örnek verdiğim fiyat baz alınırsa 4 daire yerine 3 daire al artı 50 bin lira nakit hesabına yatırayım seçeneği sunuyor”dedi.
Ha yine arıza çıkacak çünkü Toplum olarak Devlete az vergi vermek için allem kullem yapanlar yandı. Çünkü Daire satışında, arsa satışında beyan ne verdiysen Belediye Gelir beyanın ne ise onun üzerinden rayiç hesaplanacak ya sızlanış orda… Şimdi bu yerler çok değerli oldu ya bir kaç simsar geldi kapılarını çaldı ya sızlanış ondan mütevellit. Tabi gerçekten oranın havasını suyunu içmiş, anıları olan oraya aidiyet duygusuyla bağlı insanlara lafım yok ama ok yaydan çıkmış bir kere geri dönülmez o bölge artık ikamete kapalı alan bacasız sanayi olarak işlenmiştir.
Bu kadar halka yüklendik şimdi sıra ufku dar yöneticilere geldi.
Denizevler Ford Otasana komşu olan İhsaniye Çiftlik mahallesiyle birlikte yok olmaya mahkûm çünkü bu, alan Ford Otosan’a bedelsiz verilirken bu alanın Ford Otosan’la birlikte Yan sanayinin gelişeceği düşünülmeliydi. O yıllarda alınacak önlemler bu gün bazı sıkıntıların daha az hasarla atlatılmasına vesile olurdu. Gölcük kent idaresi ve Belediye Başkanları Ford Otosan’a nasıl adam sokarım gibi küçücük şeylerle avunduklarından geleceği göremediler. Sözde yöneticiler ufku geniş olmadıklarından hala hata üzerine hata yapıyorlar. Başkan Karaosmanoğlu ve Mehmet Ellibeş birlikte oturup konuşabilseler, proje paylaşımı yapabilseler bu alanın dev bir bacasız sanayi olan Fakülteleri, sosyal donatıları, kampüsleri ile eğitim üssü olacak bir yerleşim alanı olarak Denizevler ve çevresini geliştirebilirlerdi.
Ben de çok oluyorum be her şeye burnumu sokmasam olmaz ama ne yapayım Gölcük doğduğum kent ona bir şey olacak diye aklım gidiyor, içim burkuluyor. Gölcükspor’la deplasman maçlarına gittiğim kentleri güzel yönlerini görünce neden bizim kentimiz böyle olmasın diyorum. Tabi her yer için demiyorum Gölcük’ten çok geride il ve ilçelerde var. Bu da bana gurur veriyor.
Neyse değerli okurlarım Gölcük Denizevler meselesi gündemi bir süre daha meşgul edecek bende sizlere dilimin döndüğünce anlatacağım…
Kalın SAĞLICAKLA…

Hiç yorum yok:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...