gündem

Bumerang - Yazarkafe

...

...

20 Şubat 2011 Pazar

BROKOLİ - BROCCOLİ


BROKOLİMİ KOKUYOR EV ANNE..OFFF YAA...)))

ne zaman evde kimse yokken brokoli haşlamaya kalksam
ilk duyduğum kelime bu oluyor, ama napıyım bayılıyorum brokoliye, çiğ , pişmiş hiç farketmiyor, haşlandığı anda bile salatasını yapana kadar epey bi atıştırıyorum :))) genellikle çok hafif haşlayıp tuz ve limonlu sosla lezzetli geliyor, yemeğini yapmıyorum da sevmiyorum da...hani brokolinin lezzeti dağılmasın diye...

biraz da faydalarından bahsedeyimde , 
belki yemeyenler varsa en azından denemek isterler :))))

Yapısında Bulunan Etken Maddeler.
Glukozinolatlar, indoller, sülforafenler, beta karoten, c vitamini, Selenyum, ditiyoltiyonlar, Quersetin, Lutein ve E vitamini brokolinin etken maddelerinden önemlileridir. Ayrıca her sebze ve meyvede önemli sağlık faktörlerinden olan lifli yapı da bu sebzeyi önemli bir yere oturtmaktadır.

Yararlı Olduğu Hastalıklar ve Kullanım Alanları.

- Brokoli; yapısında bulunan Glukozinolatlar sayesinde karaciğer kanserinin engelleyicisidir. Bu maddenin bir çok kanser türünün yanında karaciğer kanserini küçümsenemeyecek oranlarda engellediği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

- Kadınlara has olan bir çeşit östrojen hormonu meme kanserinin oluşumunu artırmaktadır brokolinin yapısında bulunan indoller bu tür östrojen hormonu üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğundan, meme kanseri riskini düşürmektedir

- Bu mucizevi bitkinin etken maddelerinden birisi de Sülforafendir. Bu kimyasal bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.

- C Vitamini bilinen etkilere sahiptir; Bağışıklık sistemini güçlendirmek, oksidasyonu engellemek, demir emilimini hızlandırmak, bağ dokuyu kuvvetlendirmek ve çeşitli hastalıkların iyileştirilmesine destek görevi vermek c vitamininin bu bilinen etkilerindendir.

- selenyum; çok güçlü bir anti oksidandır. Bu madde kan hücrelerinin korunmasında, hücre duvarının güçlendirilmesinde ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde görev yapar.

- Lutein: Beta karotene benzer bir maddedir. Yeşil yapraklı bitkilerde bulunur ve antioksidan tesir gösterir. Özellikle mavi, yeşil ve ela gözlü insanlarda gözü güneşin zararlı tesirlerinden korur.

- E vitamini: Güçlü bir antioksidandır. Kolesterolün zararlı tesirlerinden kalbi korur. Doğal olarak kanı sulandırıcı tesirleri vardır.

- Brokolinin özel selülozik yapısı: Brokolinin kendine özgü bir lif yapısı vardır. Bu yapı bağırsaklardaki zehirli maddeleri ve ağır metalleri uzaklaştırarak koruyucu tesir gösterir. Ayrıca bu lifli yapı kalın bağırsak kanserini en gelleyici bir etkendir.


Genel Olarak Hangi Hastalıklara İyi Gelmektedir?
  1. Prostat kanserine iyi gelmektedir.
  2. Kanın yapısını düzenlemektedir.
  3. Kadınlarda meme kanserini engellemektedir.
  4. İyi huylu tümör oluşumunu baskılamaktadır.
  5. Yücut hormonlarını düzenlemektedir.
  6. Kolesterolün zararlı etkilerini azaltmaktadır.
  7. Vücutta iyi bir anti oksidandır.
  8. Kanser gelişimini baskılamaktadır.
  9. Bağırsakları düzenler bunu lifli yapısı sayesinde yapar.
  10. Kanı sulandırır kalp üzerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
  11. Fertilite (üreme ve doğurganlık) üzerinde olumlu etkileri vardır.
  12. Hamilelik sonrasında emzirme ve süt oluşumunda destekleyici etkileri vardır.
  13. Kadınlarda oluşan demir eksikliğine bağlı kansızlığı azaltır.

 SONUÇ OLARAK HALA OOF YA BROKOLİMİ DİYENLERE ....
sizce bunca bilgiden sonra 
arada bir de olsa brokoli yemek bu kadar zor birşeymi ???

3 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Tam bir şifa deposu, paylaşım için teşekkürler.

Saygılar.

nurşen dedi ki...

Selamlar esracım,aynen bizim evdede yaşanıyor brokoli ve karnıbahar krizi :) bir çok kişinin aksine ben kousunada bayılırım.Bizim damak tadımıza brokoli yeni yeni yerleşiyor ama gerçekten çok besleyici ve vitamin deposu.Verdiğin bilgiler için teşekkürler canım,hala brokoli yemeyenler ve oooff yaa yinemi brokoli diyenlere gelsin bu yazı :))

Esradan dedi ki...

haklısın arkadaşım yaa,kokusunuda seviyorum,kendisinide ,yemesinide,iyi kide çok geç olmadan mutfağımıza gelmiş bu besinler, yemeyenler düşünsün dimi ama :)))



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...