gündem

Bumerang - Yazarkafe

...

...

28 Mayıs 2008 Çarşamba

Kıyametten farkı yok!
KÜRESEL ISINMA FELAKETİ

1000 bilim adamının hazırladığı rapora göre, küresel ısınma nedeniyle yüz milyonlarca kişi açlık ve susuzluktan ölecek. Seller evleri yutacak. Bitki türlerinin yarısı yok olacak.

Isınmanın nedeni %90 insan.



DÜNYAYI KURTARMAK İÇİN SADECE 5 YIL KALDI:Dünya Doğal Hayatı Koruma Fonu (WWF), dünyanın iklim değişikliği felaketine uğraması için 5 yılın bulunduğunu belirterek, hükümetlere, karbon emisyonlarını azaltarak gidişatı tersine çevirmek için harekete geçmeleri için 2012'ye kadar zamanları olduğu uyarısında bulundu.




600 milyon kişi aç kalacakAssociated Press haber ajansının ele geçirdiği taslak raporda küresel ısınmanın olası sonuçlarından bazıları şu şekilde sıralanıyor:
-Halen su ihtiyacını karşılayabilen yüz milyonlarca Afrikalı ve Latin Amerikalı 20 yıl içinde susuz kalacak. 2050'ye kadar Asya'da 1 milyar kişi su sıkıntısı çekecek. 2080'e kadar 200-600 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kalacak.
-Isınmaya bağlı yetersiz beslenme, sıtma ve ishal gibi hastalıklar yüzünden fakir ülkelerdeki ölüm oranları 2030'a kadar önemli ölçüde artacak.
-2080'e kadar yılda 100 milyon kişi yükselen suların yol açtığı seller yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalacak.(milliyet)

Önce KONYA kuruyacak
KONYA AA Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, küresel ısınmanın yol açtığı kuraklığın Türkiye'de ilk önce Konya ve çevresini etkileyeceğini söyledi. Tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alanın kuruduğu, yer altı su seviyesinin son 20 yılda 20 metreden fazla düştüğü havzada 30 bin kaçak kuyu bulunuyor. Havzadaki su seviyesinin giderek düşmesinden dolayı yer altında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığını söyleyen Akyürek, " Konya'dan başlayacağı belirtiliyor. Suyu akılcı kullanmazsak kuraklık başlayacak" dedi. (milliyet)


Türkiye 21. sıradaReuters ajansının, IPCC raporunun yayımlanması dolayısıyla dün geçtiği bir haberde, Türkiye'nin sera etkisi yaratan gazların salınımı açısından 21. sırada olduğu belirtildi. Reuters'ın, World Resources Institute (Dünya Kaynaklar Enstitüsü) ve BM İklim Değişikliği Konvansiyonu (UNFCCC) verilerine dayanan haberine göre, Türkiye 1990'da 272 milyon ton, 2000'de 355 milyon ton, 2004'te ise 357 milyon ton karbondioksit salınımına yol açtı. Türkiye, 1990-2000 yılları arasında karbondioksit salınımını yüzde 31 artırarak bu alanda da üst sıralarda yer aldı. Dünyada en fazla sera gazı bırakan ülkeler ABD, Çin ve Rusya. (milliyet)


Küresel ısınmanın Türkiye'ye etkileri
Türkiye genelinde sıcaklıklar 6 derece kadar yükselecek, Karadeniz Bölgesi dışında yağışlar iyice azalacak. Ekosistem değişince, birçok canlı türü de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Küresel ısınma nedeniyle Türkiye 2040'ta çölleşecek, Karadeniz'de çay yerine pamuk yetişecek. İlk susuz kalacak iller İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Ankara olacak. Turistler Akdeniz ülkeleri yerine serinlemek için Baltık ülkelerine akacak. Kış aylarında da sıcaklıklar 2 ila 3 derece yükselecek.
Biz neler yapabiliriz?
Enerji dostu ampuller kullanılmalı.
Televizyonlar bekleme konumunda bırakılmamalı.
Doğru ışıklandırma kullanılmalı.
Klima yerine vantilatör kullanılmalı.
Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı.
Eşyalar, radyatörleri kapatmayacak şekilde yerleştirilmeli.
Su ısıtıcıları sizin çay ya da kahve içmeniz için gereken enerjiden çok daha fazlasını harcarlar.
Şarj cihazlarını dolduğu halde prizde takılı bırakmayın.
Çamaşır ve bulaşık makinalarımızı gereksiz yere,dolmadan çalıştırmayalım.
Aracımızın bakımını ihmal etmeyelim.
Kontağı kapatalım. 30 saniyeden fazla bekleme yapacaksak kontağı kapatalım.
Lastiklerimiz kontrol edelim. 0,5 bar eksilmiş hava, yakıt tüketimimizi % 5 arttırır.
Doğru vites: Arabamızı dengeli kullanalım. Gereksiz fren ya da yanlış viteste kullanmak yakıt tüketimimize yansır.
Organik ürünleri seçelim.
Mevsiminde yiyelim. Ulaşımın yol açacağı sera gazlarını önlemiş oluruz.
Geri dönüşüm:
Geri dönüşümlü ürünler birincil ürünlerden genelde daha ucuzdur ve üretiminde daha az enerji kullanılır.
Logoları kontrol edelim: Bir ürünü almadan önce ambalajının geri kazanılabilir olup olmadığını kontrol edelim. Üçgen şeklini oluşturan üç okla gösterilir.
Alışveriş torbalarını azaltalım. Naylon torba yerine alışverişte bez torba ya da file kullanalım. Çöp miktarınızı ve ambalajları azaltalım.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR.GELİN HEP BİRLİKTE DÜNYAMIZI ÇOCUKLARIMIZA TERTEMİZ VE YAŞANABİLİR ŞEKİLDE TESLİM EDELİM.
BİRŞEYLER YAPMAK İÇİN DAHA NE BEKLİYORUZ...

Hiç yorum yok:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...